HannystrimsalonKampenLogoTekst

Ontwollen

Wat is ontwollen?

Door uw hond te ontwollen, ongeacht ras of leeftijd, worden de losse haren van uw hond verwijderd. Dit gebeurd al jaren bij de reguliere hondentrimsalons door te kammen en te trekken aan de vacht en dus ook aan de huid. Op deze manier is het niet alleen heel onaangenaam voor de hond, maar is de kans op beschadigingen aan de huid en vacht erg groot. Op deze manier worden ook de gezonde haren meegenomen.

Om dit te voorkomen werk ik uitsluitend huid- en vachtvriendelijk. De methode die ik gebruik bij het ontwollen van uw hond is uniek en zeer diervriendelijk. Ongeacht of de hond nu kort of lang haar heeft, veel of weinig ondervacht (wol). Uw hond zal bij mij geen onnodig vacht verliezen, waardoor er geen kans is op beschadigingen aan huid en vacht.

Mijn werkwijze

Haren die los zitten staan niet meer in contact met het haarzakje en ook niet meer met de talgklier. Talgklieren zorgen ervoor dat de haren voorzien worden van voeding en de lichaamseigen vetlaag. Doordat de haren los laten en niet meer gevoed worden door de talgklier, drogen deze uit en blijven tussen de andere haren hangen. Dit kan op den duur klitten veroorzaken.

Het ontwollen houdt in dat de hond eerst lekker gewassen wordt. Na het wassen wordt de shampoo goed uitgespoeld en wordt de huid en vacht met een conditioner in gemasseerd. De losse haren zuigen zich vol met water en conditioner en worden hierdoor zwaar, waardoor ze uit de vacht gespoeld worden. Na het uitspoelen en afdrogen gebruik ik een krachtige föhn (blazer) om zo de overige losse haren uit de vacht te verwijderen. Het ontwollen op deze manier is de juiste behandeling tijdens de rui. Zo krijgt de hond geen jeuk en vindt u na de behandeling niet zoveel haar meer in huis. Zie hieronder het filmpje van het blazen.

Wanneer en hoe vaak ontwollen?

Het ontwollen is ook niet alleen voor honden met (veel) onderwol. De onderwol laat gemiddeld twee keer per jaar los en de dekharen ook twee keer per jaar. Ook voor de hondenvacht geldt; hoe meer we er met de kam en of borstel uit halen, hoe sneller de cyclus zal gaan. Honden met korte haren die veel geborsteld worden en de cyclus verstoord is zullen het hele jaar door verharen.

De groeicyclus is dus per vacht verschillend. De gemiddelde groei cyclus is twee maanden. Hoe langer het haar, hoe langer het duurt dat de haren groeien en de hond zal verharen. Een jack russel bijvoorbeeld zal (bij een niet beschadigde vacht) elke maand tot twee maanden zijn vacht wisselen. Een Golden Retriever heeft langere haren en kan de groeicyclus van de vacht drie maanden duren.

Wilt u weten hoe de groeicyclus van uw hond is? Neem dan contact met mij op. Zo kunnen we samen kijken wat het beste is voor uw hond.

Video afspelen